Minin sähköt

Minin sähköt on erittäin yksinkertaiset. Tässä kerrottu vain minimimäärä, jolla pitää auton yksinkertaisena. Lisää voi laittaa jos haluaa ja jokainen vastaa itse omasta risukasastaan 😁

Sulakkeet

Sulakkeita tarvitaan 4-5 kpl ja ryhmitetty siten että joku toisarvoinen ei keskeytä menoa. Toisarvoisella tarkoitetaan esimerkiksi tilannetta jossa valot tai pyyhkijä polttaa sulakkeen, niin ei haluta että bensapumppu on samassa ja tulee keskeytys.
Kaikki valot kytketään yhteen sulakkeeseen.
Sytytys yhteen
Mittaristo yhteen
Bensapumppu yhteen. Tämän voi myös kytkeä sytytykseen kanssa samaan jos haluaa, jos syttä menee niin pumpulla ei tee mitään ja päinvastoin.  Tätä sulaketta voi käyttää tarpeen vaatiessa katkaisijana.

Katkaisijat

Katkaisijoita tarvitaan viisi kappaletta
Valot, pyyhkijät ja vilkku. Vilkulle pitää lisäksi asentaa sääntömääräinen valo.
Pääkatkaisijasta pitää saada myös laturin virta kytkettyä pois ja liitettyä ulokoiseen katkaisijaan (vaijeri tms).  Laturin virrankatkaisu onnistuu helpoiten sellaisella pääkytkimellä jossa on  rinnalla  lisäkytkin tätä varten. Yleensä nämä ovat FIA hyväksyttyjä..
Lisäksi tarvitaan starttinappi startin releelle tai solenoidille.

Mittarit

Mittareita tarvitaan minimissään  veden lämpömittari  ja öljynpainevalo. Lisäksi yleensä asennetaan öljynpaine, kierrosluku ja seosmittari.
Oheinen kuva on ensimmäisestä rakentamastani ja näitä on samanlailla tehty kaksi lisää. Yhtään keskeytystä ei ole tullut sähköjen takia, eikä näitä ole tarvinnut ropailla radalla.
Kojelaudan takse on tehty 12v virtarivistö ja maadoitusrivistö. Näihin on helppo liittää mittarit.
Takakontista kojelaudalle riittää 5 piuhaa ja päävirta , jotka saa mahtumaan alumiiniseen JAP putkeen.
Keulasta kojelautaan riittää 12 piuhaa ja starttikaapeli. Laturin johto kannattaa olla 2.5:sta.
Kun piuhat tuoo konetilaan yhtä kautta, on ne helppo siirtää sivuun huollon /moottorivaihdon yhteydessä. Jos niitä menee ristin rasti  sinne sun tänne moottoritilassa, niin palaa aikaa ja jotain jää kytkemättä tai on edesssä kun jotain tarvii tehdä.
Abikoja on hyviä ja huonoja. Parhaat on sellaiset joissa valmiiksi kutistesukkaa mukana.  Jos tällaisia ei löydy, niin kannattaa ostaa 5-7mm halkaisijaista kutistesukkaa jonka sisäpinnalla on liimaa. Lisäksi johdot kannattaa tinata abikoon.
Johtojen värejä löytyy aika paljon, ja kun värit loppuu kesken niin  laittamalla solmun molempiin päihin niin  saman väriset on helppo erottaa. Tarrat tuuppaa ajan myötä irrota. 1.5 neliömm johto on hyvä joka paikkaan. Laturijohtoon 2.5.
20180709_171502